Klimatyzacja w pomieszczeniach profesjonalnych kuchni gastronomicznych

cocinas-industriales-1

W ostatnich czasach okresy lata cechują się coraz wyższymi temperaturami powietrza często przekraczającymi 30 stopni Celsjusza. Równolegle są to okresy zwiększonego ruchu w branży gastronomicznej.

Często właściciele lokalu dbając o komfort i samopoczucie klientów restauracji instalują jednostki klimatyzacji w części konsumenckiej pomijając część techniczną restauracji. Uważają, że zainstalowana tam wentylacja mechaniczna będzie rozwiązaniem wystarczającym dla personelu pracującego na kuchni.

Nawet najlepsza wentylacja niestety nie będzie w stanie obniżyć temperatury poniżej wartości jaka aktualnie jest na zewnątrz. W większości przypadków dzięki dużym zyskom ciepła z kuchni jest ona mimo wszystko jeszcze wyższa.

Komfort pracy i wydajność kucharzy w temperaturze 35-40 stopni Celsjusza jak można się domyślić jest dużo gorszy, co bezpośrednio przekłada się na jakość obsługi klientów, a także jest nawet powodem rozważania zmiany miejsca pracy co już kilka razy udało mi się zaobserwować podczas rozmów z pracownikami.

Klimatyzacja jest to ważne i jak dotąd dość rzadko stosowane rozwiązanie w pomieszczeniach profesjonalnych kuchni gastronomicznych.

Ważne jest, aby decydując się na montaż klimatyzacji w części kuchennej dobrać ją w sposób prawidłowy ponieważ są to dość ciężkie warunki pracy dla tych urządzeń (spora wymagana moc chłodnicza, wysoka wilgotność, opary tłuszczu zatykające filtry i odpływy skroplin, mała swoboda wyboru miejsca montażu mogąca ograniczyć działania lub spowodować efekt odwrotny od zamierzonego i powodować dyskomfort zimnych przeciągów).

 

Dlatego też, zawsze lepiej już na etapie projektowania rozważyć tą kwestię, gdyż przy istniejącym już lokalu często nie możemy wykonać montażu tak jak byśmy chcieli, tylko tak jak warunki nam na to pozwolą, a to odbije się na wyższym koszcie instalacji lub gorszym efekcie działania (lub obu jednocześnie).

Wybór rozwiązań może być szeroki, gdyż można stosować jednostki ścienne czy podstropowe jako rozwiązania punktowe lub jednostki kanałowe czy chłodnice w kuchennych centralach wentylacyjnych, gdzie siecią kanałów można obsłużyć nawet kilka pomieszczeń za pomocą jednego urządzenia.

 

Więcej informacji na temat projektowania i montażu klimatyzacji w kuchniach profesjonalnych chętnie udzielę Państwu po przesłaniu do nas zapytania.

msvent_logo

 

Inżynier projektu w firmie MS Vent. Od wielu lat projektuje i wykonuje systemy wentylacji w lokalach użytkowych oraz gastronomicznych.
www.msvent.pl / tel. 604 91 23 91 / mateusz@msvent.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *